You are here

"Thuis in twee gezinnen." een boek voor jongeren. Isa Deschuyteneer is één van de Vlaamse auteurs.


Vanaf 15 mei 2012 in de winkel

‘THUIS IN TWEE GEZINNEN’ stelt niet alleen de vraag maar geeft er ook een antwoord op.
Het pas verschenen boek is een initiatief van de vzw. ‘ Een Nieuw Gezin ‘(België).
Vijf Nederlandse en vijf Vlaamse auteurs zorgden voor de zestien hoofdstukjes die door de eindredactie (Martine Mingelinckx) tot een stevig geheel werden uitgewerkt.

Kinderen die in de scheidingsperikelen van hun ouders verwikkeld geraken voelen zich onwennig, soms heel ongelukkig. De voortdurende ruzies van hun ouders en de onzekerheid over alles wat er te gebeuren staat, spelen daarbij de hoofdrol. Ergst van al is dat ze de indruk hebben dat alles zich boven hun hoofden afspeelt. En dikwijls is dat niet alleen maar een indruk, maar de werkelijkheid. En wat moeten ze kort nadien met dat nieuwe gezin van hun vader of moeder? Ook kinderen waarvan één ouder overleden is moeten verder met een verleden.
Vooral pubers hebben daar veel last van, precies omdat ze willen meetellen. Omdat ze zich al volwassen willen voelen. Daarom spreekt het boek hen op een volwassen manier aan. En dat aanspreken heeft een duidelijke bedoeling: stap voor stap aantonen hoe ze niet passief hoeven te blijven bij wat gebeurt.
Dat ze vanaf de beginnende ruzies van hun ouders tot in het nieuwe gezin overal een vinger in de pap hebben. Zo leren ze met elke fase van de scheiding op de best mogelijke manier omgaan wat hun zelfbeeld versterkt. Meteen kan het de schadelijke gevolgen ten gevolge van de scheiding en wedersamenstelling van hun ouders, behoorlijk beperken.
“Je mag natuurlijk in de eerste plaats van je ouders verwachten dat zij alles op de beste manier voor jou proberen te regelen. Maar het is even belangrijk dat je weet dat jijzelf hierbij een positieve rol kunt spelen. Wie van een nadeel een kracht weet te maken, is klaar voor het grote avontuur dat het leven is.”

Het boek haalt ook het positieve in de jongeren naar boven. Doet hen inzien dat ze lang geen uitzondering meer zijn. Dat ze er dan ook niet beducht moeten voor zijn om erover te praten: met hun vriendjes om hun hart te luchten, op school om steun te krijgen.
“Je kunt het erg vinden dat zoveel ouders scheiden, maar het kan je tegelijk geruststellen. Als de kans inderdaad zo groot is, dan is het niet langer 'iets wat nu net jou weer moest overkomen'.
Als zoveel kinderen de scheiding van hun ouders meemaken dan zijn er ook heel veel die deze hindernis goed nemen. En dat klopt: zeker bij vier van de vijf kinderen blijkt dit zo te zijn. Meestal is daar tijd voor nodig, maar ze komen er wel uit. Zorg dat je daarbij bent”

Ook bij de moeilijkste situaties worden oplossingen gezocht die de jongere toelaten er op de beste wijze mee om te gaan: “die nieuwe vriend van mijn moeder die nu plots in ons huis komt wonen” of “die vader en zijn vriendin die nu ook nog een kind krijgen”. Of nog, “hoe kan ik voor de rechter getuigen en toch loyaal blijven aan mijn beide ouders”?
Bij elk hoofdstuk horen ook een aantal kernachtige tips, wat wél en niet te doen bij elke situatie. En als de algemene raad in het boek niet volstaat is de overstap naar de website zo gemaakt. En die website geeft antwoord op praktische vragen van de jongere of geeft advies:
“Kan ik persoonlijke raad krijgen? Waar? Ook gratis? Hoe schrijf ik een brief aan een rechter? Je kunt ook gewoon jouw vraag toesturen. Op de site vind je ook recente boeken en andere websites met nog meer informatie”

‘Thuis in twee gezinnen’ is de tweede lijn van de magische driehoek waarmee we nieuw samengestelde gezinnen willen ondersteunen.
Met het boek ‘Een nieuw Gezin, een nieuwe kans’ trok Een Nieuw Gezin de eerste lijn naar (stief)ouders toe.
Nu gaat het om de kinderen.
Het onderwijs wordt de derde lijn die de schakel vormt tussen de twee eerste, maar die ook op termijn alle gezinsvormen een volledig evenwaardige plaats in de maatschappij kan geven.
Jos Willems.

Stiefkind
Als het je overkomt
Ervaar het, zie het,
Doe er wat mee, maak er iets van
Laat je horen, laat je zien.
Voorkom dat je later zegt:
‘Het overkwam me en ik kon er niets mee...’

Nicolet
Deze tekst is overgenomen uit het boek: ‘Thuis in twee gezinnen’

Wat anderen er van denken
De 'veel-gerichte partijdigheid' van de inhoud en de wijze waarop deze gebracht is, is meer dan welkom 
om de betrokken jongeren (en ook de ouders) de kans en ruimte te 
bieden om over de vele tegen strijdige gevoelens en de vele vragen bij het samenleven in een nieuw gezinsverband na te denken. En om met elkaar in gesprek te gaan.

"Een ideale opstap voor een gesprek met jongeren over hun gevoelens en vragen over leven 
in een nieuw gezin."
Hans Van Crombrugge
Hoofdlector en Stafmedewerker, Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen. Brussel

www.eennieuwgezin.be